meccaKaabah adalah binaan yang terdapat di dalam Al-Masjidu’l-Haram di Mekah. Al-Masjidu’l-Haram  dibina disekeliling kaabah yang diketahui sebagai tempat suci agama Islam. Semua penganut Islam di dunia berkiblatkan kaabah ketika bersembahyang.

Kaabah adalah struktur binaan berbatu yang hampir berbentuk kiub. Perkataan “cube” dalam bahasa Arab kaabah1adalah bermaksud Kaaba.  Binaan batuan Kaabah adalah daripada batu granit daripada bukit berhampiran Mekah.   Dimensi binaan adalah: 15 m tinggi (49′) dengan lebar tepi 10.5 m (34′) dan 12 m (39′). Ia diselimuti dengan kain sutera hitam bersulam kaligrafi yang dikenali sebagai Kiswah dan diganti setiap tahun.

kabah_planDi dalam Kaabah

Mempunyai tiga tiang

Mempunyai meja kecil disebelah tepi untuk meletakan barangan seperti haruman

Mempunyai dua lampu jenis tergantung

Tidak mempunyai lampu electrik

Interior dinding adalah separuh marble yang tertera ayat Al-Quran.

Lantai adalah marble kecuali dibahagian “Rukhamat Humra”

Di bahagian atas didinding diletakkan kain hijau yang dihiasi sulaman emas ayat Al-Quran.

Tidak terdapat sebarang tingkap

Hanya mempunyai satu pintu

Ruangan hanya boleh memuatkan seramai 50 orang sahaja

Perihal Kiswa

Kaabah adalah rumah Allah yang diselimuti kain hitam yang dikenali sebagai Kiswa dan diganti setiap tahun serta direkabentuk oleh kilang tertentu di Mekah. Kos pembuatan Kiswa adalah lebih kurang US $ 17 Juta dan ia diperbuat daripada 670 kg and dyed Black. 129 kg emas tulen dan 50 kg perak digunakan untuk menulis ayat-ayat Al-Quran diatasnya. Jumlah keseluruhan kain Kiswa adalah 658 meter persegi.

changingcoverchangingcover1

Part Info. Provided by: Juzer Mohammed Husain

Adaptasi daripada muslimbychoice

Advertisements